Vanhuus iskee ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana

Yötä vain. Olen juuri viettänyt äärettömän tapahtumaköyhän päivän kotona ja olen huomannut että minulla on aivan liikaa aikaa pohtia omaa turhuutta, saamattomuutta ja yleensäkin elämän tarkoitusta. Tavallinen arki on siitä mukavaa, että aina välillä on kiire, on tekemistä ja stressiä, mutta tämä kaikki vie pois huomiota kaikelta siltä ahdistukselta, joka liittyy tulevaisuuteen ja omiin epävarmuuksiin.

Olen tullut siihen tulokseen, että 19 on henkinen kriisivuosi. Ennen 18-vuotissyntymäpäivää kaikki odottavat sitä päivää, kun pääsee kerrankin baariin kavereiden kanssa, ajamaan autoa ja kuittaamaan itse omat poissaolot Wilmassa. Sitten saapuu seuraava syntymäpäivä ja mikään ei enää tunnukaan enää miltään (Joo, ehkä vähän turhan dramaattinen ilmaisu, mutta you get the point). Viimeinen merkittävä syntymäpäivä on saavutettu ja mitäs sitten. Aikuisuus hengittää niskaan, eikä täysi-ikäisyys olekaan ehkä niin jännittävää kuin miltä se yläasteelaisen mielessä vaikutti. Pienenä lapsukaisena ajattelin 19-vuotiaiden todella olevan aikuisia, joilla on varmaankin homma hanskassa. Kai nyt 18-vuotiaana sitä alkaa ymmärtämään maailmaa? Eikös se niin mene?

Viime aikoina olen ollut oudoissa mielentiloissa miettiessäni itseäni ja omia kykyjäni. Olen koko elämäni ajan ollut tyytyväinen itseeni. Tästä voi saada ylimielisen kuvan, vaikka en sitä todella tarkoita, mutta olen aina ollut ihan hyvä monessa jutussa. Kouluarvosanojen suhteen ei minulla ole koskaan ollut ongelmia, urheilen ja olen ihan hyvä lajissani, tykkään piirtää ja taiteilla ja joitain soittimiakin osaan soittaa vähän. Olen ollut se ”kympin tyttö” (blahh), jota perhe, sukulaiset ja opettajat kehuvat, mutta kaikki koulumenestys alkaa nyt tuntua jotenkin turhalta. En ikinä pukenut sitä sanoiksi, en ikinä kertonut kellekään, enkä ehkä ajatellutkaan sitä, mutta oletin aina että minusta tulee menestynyt. Jos mä kerta saan hyviä numeroita, osaan monia juttuja ja mua aina kehutaan, niin eikös se nyt jo varmista mun tulevaisuuden..? Voin kyllä sanoa, että olen omassa pienessä mielessäni ollut todella ylimielinen. Siis todella. Olen salaisesti ajatellut olevani muita parempi ja tiedostanut ajattelumallini vääryyden ja piilottanut sen niin syvälle, että se ei koskaan tulisi käytöksestäni ilmi. Ehkä kuulostan hirveältä ihmiseltä, ehkä joku ymmärtää, ehkä ei. En osaa sanoa mikä on muuttunut, onko se vain kypsymistä, mutta nykyään epäilen omaa kyvykkyyttäni päivät pitkät. En muuta enää osaa ajatellakaan. On aivan uskomatonta, kuinka en pysty katsomaan The Voicea harmittelematta sitä, että en ole yhtä hyvä laulamaan kuin nuo kilpailijat tuolla tai yhtä rohkea laittamaan itseni jännittäviin tilanteisiin. Sitten löydän uuden kanavan Youtubessa ja innostun seuraamaan sitä. Vau, nää videot on ihan huippuja, onpa tää tyyppi nerokas! Sitten minulle paljastuu tämän kyseisen ”nettipersoonan” ikä: 19 vuotta. Ensimmäinen ajatukseni: Mä en pystyis tohon.. Miks mä en pysty tohon? Miks en oo yhtä hauska? Miks mulla ei oo samanlaista paloa johonkin? Oompas surkea.

Tällaiset mietteet todella nakertavat itsetuntoani ja en ymmärrä tätä henkistä kriisiä jota käyn hiljaa päässäni. Tuntuu vain koko ajan siltä, että parhaat vuoteni ovat ohitse, enkä voi enää tulla taitavaksi niissä asioissa, joita olen aina halunnut kokeilla. Siis aivan järjenvastaista, kerta kaikkiaan.

Tätä aloittaessani en oikein tiennyt mitä halusin sanoa, mutta tähän päädyttiin. Hyvin kuvastaa sitä, miksi blogini tarkoitinkin. Ajatuksenvirraksi, digitaaliseksi päiväkirjaksi ja siksi en edes halua lukea tätä nyt läpi ennen julkaisemista. Muuten vain minua alkaisi ahdistaa kaiken kirjoittamani kelvottomuus enkä ikinä postaisi tätä.

See ya later alligator ❥

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: